Bedsteforældre for Asyl - Logo

10 krav til dansk asyl- og flygtningepolitik

Bedsteforældre for Asyls 10 krav til dansk asyl- og flygtningepolitik.  (In English)

Flygtninge er mennesker i fare og nød. De har brug for beskyttelse og kan ikke underkastes de krav, Danmark stiller til indvandrere. Bedsteforældre for Asyl har 10 krav til dansk asyl- og flygtningepolitik:

1.På asyl- og flygtningeområdet skal Danmark overholde alle de konventioner og aftaler, som Danmark har underskrevet, og som skal sikre kvinder, mænd og børns personlige frihed, værdighed og velfærd.

2. Menneskerettigheds- og Børnekonventionens bestemmelser om, at familier ikke må splittes, skal overholdes. Barnets tarv skal sikres gennem selvstændig sagsbehandling.

3. Institut for Menneskerettigheder skal som uafhængig instans kontrollere, at konventioner, som Danmark har underskrevet, overholdes.

4. Flygtningenævnet skal sammensættes, så det sikrer dets uafhængighed af regeringen. Nævnet skal respektere FN’s henstillinger, og dets afgørelser skal kunne ankes til domstolene.

5. Ved ankomsten foretager politiet kun personregistrering. Derefter skal asylansøgere have en uvildig vejledning i dansk asylprocedure under medvirken af kvalificeret tolk, der ligeledes medvirker i den fortsatte asylproces.

 6. Hvis asylansøgeres sagsbehandling ikke er afsluttet inden 18 måneder efter ankomsten, skal de have opholdstilladelse. Hvis afviste asylansøgere ikke kan hjemsendes i løbet af 18 måneder efter afslag, skal de have opholdstilladelse. Fristen for sagsbehandlingstiden i hvert enkelt led skal overholdes.

7. Efter 6 måneder i et asylcenter skal alle asylansøgere  kunne flytte ud i samfundet, arbejde og uddanne sig. De skal være omfattet af sygesikring og af servicelovens bestemmelser. Børn skal straks efter ankomst sikres adgang til normal skolegang og uddannelse.

8. Asylansøgere og afviste asylansøgere skal ikke kunne frihedsberøves administrativt eller fængsles uden dom.

9. Som en fast procedure i asylbehandlingen skal  sundhedspersonale tilbyde screening for torturfølger. Torturofre skal straks tilbydes  behandling.
Funktionsnedsættende posttraumatisk stresssyndrom skal anerkendes som grund til humanitært ophold.
I afgørelser af sager vedrørende humanitær opholdstilladelse skal der ske en uvildig lægefaglig rådgivning af justitsministeriet.

10. Asylansøgere, der er flygtet fra zoner med krig og krigslignende tilstande - herunder zoner med borgerkrig - tildeles efter aftale med UNHCR midlertidigt ophold. Hvis krigshandlingerne ikke er ophørt efter 3 år, tildeles permanent ophold.

 

Vedtaget på Stormøde 18. September 2014